Publish date 2018-10-03
Reading time Lästid: 4 min

Hemligheten bakom en lyckad interimslösning

När ni behöver extra kompetens är en interimskonsult en smidig lösning. Genom att ta in hjälp kan verksamheten rulla vidare utan avbrott, samtidigt som det innebär en möjlighet att växa och bli ännu bättre. Men vad är hemligheten bakom en lyckad interimslösning? Vad krävs av dig som uppdragsgivare?

Interimskonsulter blir allt vanligare inom alla typer av organisationer. Någon går på föräldraledighet eller blir sjukskriven under en längre period. En rekrytering gör att ni har en kompetenslucka i några månader. Ett förvärv, avyttring eller implementering av nya system gör att det behövs extra kompetens. 

– En konsult som kommer in under en begränsad period, kavlar upp ärmarna och gör en insats kan göra stor skillnad både på kort och lång sikt. Det handlar ofta om situationer i förändring där det behövs stöd, säger Daniel Älåker, ansvarig för interim consulting på Aspia.

Inom ekonomiområdet har interimskonsulter blivit alltmer vanligt. Oavsett vad företaget står inför så påverkas alltid ekonomifunktionen. 

Här delar Daniel med sig av några råd som kan bidra till en lyckad interimslösning:

Ta tag i situationen i tid

För att lösningen ska fungera optimalt tipsar Daniel om att försöka vara så snabb som möjligt med att adressera den utmaning verksamheten står inför. 

– Ibland kontaktar bolagen oss ganska sent i processen och då handlar det ofta om att släcka de värsta bränderna och få kontroll över situationen. Är man istället ute i god tid blir det lättare att säkerställa att man får in rätt kompetenser när det är dags att sätta igång med arbetet, säger Daniel. 

Vill du veta mer om våra interimstjänster? Läs här!

En annan viktig faktor för ett framgångsrikt samarbete är tydlighet i uppdraget. Hur ser behoven ut, vilka arbetsuppgifter ska genomföras och finns det viktiga deadlines? Är det tydligt för alla inblandade blir det lättare att hitta rätt fokus direkt. 

Överlag går allt snabbare i näringslivet i dag. Företagen måste vara förändringsbenägna och ha förmåga att ställa om snabbt.Det gör också att en interimslösning blir ett sätt att snabbt kunna växla upp och anamma nya metoder och system för att fortsatt vara konkurrenskraftiga, säger Daniel. 

Interim blir ett sätt att snabbt kunna växla upp och anamma nya metoder och system.

Se bortom personen – vilka kompetenser behövs?

För att verkligen få ut det bästa av en interimslösning handlar det många gånger om att se bortom enskilda personers kompetens. Att istället identifiera vad som är viktigast för att lösa uppdraget. Kanske visar det sig att det inte är en person som är nyckeln utan ett antal olika experter som tillsammans kan leverera precis den mix av kompetens som behövs. 

– Fördelen med att ta hjälp av konsulter från en stor byrå är att få byråns nätverk av experter i ryggen. Dra fördel av det, passa på att ställa frågor och fundera över er förbättringspotential tillsammans med konsulterna, säger Daniel. 

Glöm inte överlämningen

Sist men inte minst är det viktigt att uppdraget avslutas på ett bra sätt. En bra överlämning innebär att nya insikter och kunskap sprids i organisationen och används på det sätt som de var avsedda. Det är konsultens ansvar att ge företaget bästa möjliga förutsättningar för att dra nytta av den nya kompetensen.  

Daniel säger att Aspia hela tiden utvecklar sitt erbjudande för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för ett lyckat interimsamarbete.

– För att snabbare hitta rätt interimslösning utvecklar vi just nu digitala system som kommer effektivisera matchningen mellan kundens behov och våra experters kompetenser, säger han.

Har du fler frågor och funderingar om företagande? Kontakta oss!

Kontakta oss!

Författare av detta blogginlägg:
Daniel Älåker
Daniel Älåker är ansvarig för interim consulting på Aspia i Sverige.

Insourcing kan vara en lösning för er om ni:

  • Behöver en ersättare under en kortare tid
  • Driver tillfälliga projekt
  • Vill ha hjälp med att få ordning på processer och rutiner