2018-09-25
Brukar du åka på tjänsteresa som innebär övernattning? Då kan du få traktamente från din arbetsgivare. Här förklarar vi vad traktamente är och hur det fungerar!

Traktamente är en skattefri ersättning för dina utgifter under tjänsteresan, exempelvis ökade kostnader för mat, boendekostnader, och andra mindre utgifter. Du kompenseras alltså för den ökning av levnadskostnader som du får under tjänsteresan.

Tre krav ställs för att du ska ha rätt att få schablonbeloppen, skattefritt traktamente, av din arbetsgivare:

  • Övernattning måste alltid omfatta minst en övernattning.
  • Avståndet till resmålet måste vara minst 50 kilometer från din arbetsplats och 50 kilometer från ditt hem.
  • Resan måste vara en tjänsteresa.

Har du en fråga om lönehantering? Kontakta oss!

Traktamente vid tjänsteresor i Sverige 2018

Heldag

En tjänsteresa som omfattar max tre månader ger dig rätt till ett schablonbelopp som är 230 kronor (2018) i dagtraktamente utan att din arbetsgivare måste betala några arbetsgivaravgifter.  

Halvdag 

Det som räknas som halv dag är dagen för avresa om resan startar klockan 12.00 eller senare och dagen för hemkomst om resan avslutas klockan 19.00 eller dessförinnan. Det skattefria dagstraktamentet är då 115 kronor (2018). 

Husrum/Boende

Du kan få skattefri ersättning för din verkliga boendekostnad om du visar upp kvitto eller annat intyg. Har du lagt ut pengar på husrum utan att visa upp något kvitto har du rätt till ett halvt maximibelopp, alltså 115 kronor (2018) för varje natt.

Vill du få koll på Traktamente vid tjänsteresor i utlandet, kolla in Skatteverkets tabell med schablonbelopp för respektive land.

Betalda måltider innebär reducerat traktamente

Om din arbetsgivare betalar för dina måltider under tjänsteresan blir det skattefria traktamentet mindre, eftersom du då inte behövt göra utlägg för maten. Om mat är inkluderat i priset under resa med exempelvis flyg eller tåg reduceras inte traktamentet. Däremot ska traktamentet reduceras om fri frukost ingår i priset för hotellrum. 

Om din arbetsgivare betalar för dina måltider blir du förmånsbeskattad för dessa, då det ses som en kostförmån (löneförmån). Du behöver inte skatta för hotellfrukost om detta ingår i rumspriset.

Så hanterar du traktamente i deklarationen

Om du mottagit schablonbeloppen av din arbetsgivare ska det skattefria traktamentet markeras med ett kryss i din kontrolluppgift. Det skattefria traktamentet ska du inte deklarera och du får inte göra något avdrag i din privata inkomstdeklaration. 

Tar du emot traktamente som är större än schablonbeloppen ska den överskjutande delen behandlas som vanlig lön och därav utgöra underlag för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter.

Vill du veta mer om vilka lagar och regler du bör hålla koll på som företagare? Ladda ner vår guide - Guldkorn för företagaren!

New call-to-action

Vad är en tjänsteresa?

En tjänsteresa är en resa som din arbetsgivare har beordrat dig att göra för att arbeta för arbetsgivarens räkning på annan plats än den ordinarie arbetsplatsen.


Ann-Christin Runersjö
Författare av detta blogginlägg:

Ann-Christin Runersjö

Ann-Christin Runersjö arbetar som auktoriserad lönekonsult vid Aspias kontor i Trollhättan.