Kundcase: Bra Möbler

Från pärmar i mängder till en helt digitaliserad process för redovisning och lönehantering.

30
1995
93 025 SEK (2021)
Aspia i Göteborg
2023-01-09

En digitaliserad löne- och redovisningsprocess ett uppsving för Bra Möbler 

Från pärmar i mängder till en helt digitaliserad process för redovisning och lönehantering. Så har Bra Möbler i Göteborg utvecklats sedan 2018, då de med hjälp av Aspia påbörjade sin digitaliseringsresa. ”En långsiktig investering”, som Joakim Forslund, vd på Bra Möbler, beskriver det.

Att gå från manuell till digital hantering av kvitton och fakturor låter många gånger krångligare än vad det är. För de flesta handlar det om ett mindset. 

– Det gäller att ha ett öppet tankesätt och att se det som en långsiktig investering. Vi på Aspia har en gedigen erfarenhet av att digitalisera våra kunders verksamheter och vi finns med och ser till att allt blir rätt hela vägen, säger Jenni Keen, Partner och Auktoriserad redovisningskonsult på Aspia.

Nu när digitaliseringen väl har satt sig känns det väldigt bra
Joakim Forslund
Vd på Bra Möbler


Digitaliseringen av löne- och redovisningsprocesser krävde systembyte

Inledningsvis digitaliserades Bra Möblers verksamhet genom Fortnox, innan de senare gick över till Microsoft Business Central för att lättare kunna hantera sitt stora varulager digitalt.  
– En stor fördel med Aspia är att kunderna inte behöver lämna oss för att de växer ur vissa system. De är fortfarande en del av MyBusiness och vi hjälper till oavsett vad kunden arbetar i för system, berättar Jenni Keen. 
 
För Bra Möbler var beslutet om att digitalisera dock inte svårt.  
– Att ha en anställd som ska hantera all ekonomi i bolaget är väldigt sårbart, exempelvis om den personen är sjuk eller ska vara föräldraledig. Det känns tryggt att ha all kompetens samlad hos Aspia, berättar Joakim Forslund som är vd på Bra Möbler (tidigare Bra Sommarmöbler).

Tillgång till brett nätverk av nyckelkompetenser inom redovisning, lön och skatt

I Aspias nätverk ingår förutom cirka 1 500 redovisningsexperter över hela landet, också Skeppsbron Skatt. De är Sveriges största oberoende skatterådgivare med ca 80 medarbetare.  
– För Aspias kunder innebär det att du får tillgång till ett brett nätverk av skatterådgivare som är experter på olika skattefrågor, bland annat internationella momsfrågor, säger Jenni Keen.  
– Det har varit värdefullt för oss när vi stött på komplicerade skattefrågor i samband med att vi expanderat till Norge och Danmark, menar Joakim Forslund. 
 
I mars 2022 startade nämligen Bra Möbler även i Norge och Danmark. Då hjälpte Aspia och Skeppsbron Skatt till med att momsregistrera företaget i Norge samt OSS-registrera för Danmark. De anpassade även redovisningen i Bra Möblers system för att underlätta momsrapporteringen för respektive land. 
– Nästa steg blir att digitalisera momshanteringen i Norge också, förklarar Joakim Forslund.

Joakim_Simon_Bramobler-1


"En del personer på Aspia har jag kontakt med dagligen, ibland flera gånger om dagen, och vi möts alltid av en sådan trevlig attityd. Vi får dessutom alltid snabb återkoppling. "


Därför valde vi Aspia som affärspartner för redovisning, lön och skatt

För Bra Möbler har personkemin med Aspias kontaktpersoner varit nästan helt avgörande.  
– Det är så viktigt att känna ett stort engagemang hos de vi möter och det gör vi verkligen. En del personer på Aspia har jag kontakt med dagligen, ibland flera gånger om dagen, och vi möts alltid av en sådan trevlig attityd. Vi får dessutom alltid snabb återkoppling, menar Joakim Forslund.

Samarbetet ledde till ökad effektivisering och omsättning

Digitaliseringsprocessen har, så här några år senare, lett till många effektiviseringar för Bra Möbler – även om det inneburit en stor investering initialt. 
– Hela processen kostar pengar, absolut, men det är en investering över tid. Det är dock inte Aspia som är den dyraste delen utan det har mer handlat om att koppla ihop alla våra system så att alla ordrar når oss här på lagret i Göteborg oavsett om kunderna handlar i butik eller e-handel i Sverige, Norge eller Danmark. Nu när digitaliseringen väl har satt sig känns det väldigt bra.   

Ända sedan digitaliseringen av löne- och redovisningsprocesser har Bra Möbler vuxit för varje år. 2019 omsatte bolaget 74 miljoner kronor och sedan dess har omsättningen ökat med ytterligare 25 procent.  
– Vi upplevde en stor skillnad när vi kom över 50 miljoner och började närma oss 100 miljoner kronor i omsättning. Det blir väldigt mycket verifikationer som ska hanteras och hade vi inte haft Aspia hade det varit jobbigt. Nu sker allt digitalt och vi slipper sitta med pappershantering, avslutar Joakim Forslund.

Om Bra Möbler:

Bra Möbler (tidigare Bra Sommarmöbler) startades 1995 i Göteborg som återförsäljare av utemöbler, möbler, inredning och belysning. Familjeföretaget har idag 30 anställda och gjorde ett resultat på
2 290 KSEK med omsättning 93 025 KSEK under 2021. Största delen av försäljningen sker via
e-handeln men de har även fyra fysiska butiker. Två i Göteborg, en i Tyresö i Stockholm och en
butik i Karlstad. Grundaren och VD:n Joakim Forslund driver företaget tillsammans med sin fru
Jeanette och deras tre söner.

Läs mer om Bra möbler här:
r
Utemöbler & möbler - Bra Möbler (bramobler.se) 

Foton: Magnus Carlsson

Vill du digitalisera ditt ekonomiarbete?

Lämna dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss!

Jenni Keen

Partner och Auktoriserad redovisningskonsult på Aspia
Jenni Keen arbetar som auktoriserad redovisningskonsult vid Aspias kontor i Göteborg.
jenni.keen@aspia.se