Kundcase: matkreatören Lisa Lemke

Sedan några år tillbaka sköter Aspia Lisa Lemkes ekonomi och hon har gått över till ett helt digitalt flöde där allt sköts via en app.

1
2013
Mycket grönsaker :-)
Aspia i Falkenberg
2021-04-22

Digitala lösningar sparar tid för matentreprenören

Företagare ut i fingerspetsarna. Lisa Lemke är mångsysslaren som byggde sitt eget matimperium på landsbygden utanför Falkenberg. Aspia levererar digitala lösningar som förenklar Lisas vardag som företagare.

Lisa Lemke är uppvuxen i Småland. Företagande var ett vanligt sätt att försörja sig på i familjen och Lisa själv startade eget redan under gymnasietiden via ett UF-företag. Men hennes första stora passion var skrivandet. Efter journalistikstudier jobbade hon på en tidning men saknade samtidigt sitt andra stora intresse i livet – matlagningen.

– Det började hända saker inom matlagningen i början av 2000-talet. Maten fick ett större utrymme inom media och jag började fundera på om jag kunde kombinera mitt matintresse med journalistiken. Det har successivt lett mig till min roll i dag som matkreatör, matstylist och tv-kock, säger Lisa Lemke.

Som företagare måste du ha koll på kostnaderna och planera för att överleva om krisen slår till. Aspias digitala lösningar ger mig stenkoll på det ekonomiska läget och gör att jag aktivt kan styra företagen i rätt riktning.
Lisa Lemke
Entreprenör, frilansande matkreatör, matstylist och tv-kockLandsbygden lockade

Lisas man är kock och paret var bosatta i Göteborg innan de flyttade till Falkenberg för drygt 15 år sedan. När en gammal prästgård utanför Falkenberg – Skrea backe – blev till salu var det kärlek vid första ögonkastet. Lisa och Marcus såg direkt möjligheten att bygga upp något eget och unikt. I dag driver de tillsammans flera företag varav två är restauranger.

Att växa i rätt takt och inte dra på sig för mycket kostnader är viktigt. Lisa vill växa självständigt och kunna skala upp organiskt.

– För mig är helhetsbilden viktig. Vi har skapat en plats på landet där vi både kan ha ett bra liv och samtidigt driva företag och förverkliga våra drömmar, säger Lisa Lemke.

Bättre översikt med Aspia

Även om mat utgör en stor del av Lisas vardag innebär arbetet som företagare också många andra sysslor. Lisa Lemke har sett hur ekonomihanteringen totalt förändrats jämfört med när hon först startade företag. Från fysiska kvitton och papper till digitala lösningar som förenklar och sparar tid. Sedan några år tillbaka sköter Aspia Lisas ekonomi och hon har gått över till ett helt digitalt flöde där hon sköter allt via en app. Det har frigjort tid som hon nu kan lägga på sin kärnverksamhet.

Lisa Lemke puff2
Att växa i rätt takt och inte dra på sig för mycket kostnader är viktigt. Lisa vill växa självständigt och kunna skala upp organiskt.

– Jag tror att det är viktigt som småföretagare att ha stenhård koll på kostnaderna. Att planera och vara förberedd för tuffa tider kan göra hela skillnaden vid oväntade händelser, som under Coronapandemin. Där har Aspias lösningar verkligen hjälpt mig. Jag vet att allt sköts korrekt och jag kan gå in och ta fram nyckeltal, följa upp kostnader och få en bra översikt över var vi befinner oss, säger Lisa Lemke.


5 fakta om Lisa Lemke:

  • 1. Född och uppvuxen i Skillingaryd, Småland
  • 2. Är i grunden journalist
  • 3. Brinner för lokala och hantverksmässiga matproducenter
  • 4. Älskar företagande och är en riktig problemlösare
  • 5. SVT:s matprogram ”Timjan, tupp och tårta” spelades in på Lisas gård Skrea backe utanför Falkenberg

Precis som många andra småföretagare är Lisa Lemke en kreativ problemlösare. Hon menar att många som driver företag är vana att lösa allt själv, men att vi kanske borde bli bättre på att ta hjälp utifrån. Att ta in professionell hjälp för att sköta ekonomin är ett exempel. Men småföretagare kan också hitta givande samarbeten över branschgränser.

– Kanske kan vi hitta inspiration i större bolag. Jag tror till exempel att även småföretag kan ha stor nytta av ett advisory board med experter från andra branscher. Ibland är det bra att påminna sig själv om att man inte måste lösa allt själv utan faktiskt kan spara både tid och pengar genom att ta in extern hjälp, säger Lisa Lemke.

Foton: Magnus Carlsson

Vill du digitalisera ditt ekonomiarbete?

Lämna dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss!

Sara Samuelsson

Kundansvarig på Aspia
Sara Samuelsson arbetar som auktoriserad redovisningskonsult vid Aspias kontor i Falkenberg.
sara.samuelsson@aspia.se