Publish date 2023-11-16
Reading time Lästid: 3 min

3 saker att tänka på innan du anlitar en interimskonsult

Omorganisation, uppstart, avveckling, eller kanske ett helt vanligt vikariat. Det finns många anledningar att ta hjälp av en interim ekonomikonsult. Här går Daniel Älåker, interimsexpert på Aspia, igenom tre saker du bör tänka på innan du anlitar en konsult.

Oavsett interimsuppdrag och vilken interimslösning du behöver finns det några saker som är bra på att tänka på innan du går vidare i processen.

1. Stirra dig inte blind på rollbeskrivningen

När du gör en rollbeskrivning inför en rekrytering riskerar du att avskriva många bra kandidater för jobbet, ja kanske till och med de bästa. Så, när du anlitar en interimskonsult, fokusera i stället på konsultens samlade kompetens och vilken erfarenhet hen har. En konsult behöver dessutom inte kunna allt – framför allt om du anlitar från ett konsultföretag som ofta jobbar i team. Börjar du i stället jobba med en frilansande konsult är det viktigare att just den personen besitter de kunskaperna som ditt företag behöver.

Med ett konsultbolag finns det alltid en backup

2. Frilansande konsult vs konsultfirma – vad ska du välja?

Vad är då skillnaden mellan de två? En frilansande konsult och en anställd har oftast samma typer av kunskaper, den ena är inte bättre än den andre. Den stora fördelen (förutom den jag nämnde i förra stycket) är att man har en plan b när man anlitar ett konsultbolag. Skulle en frilansande konsult bli sjuk eller av annan anledning inte kunna jobba så står du där… Med ett konsultbolag finns det alltid en backup som kan rycka in med kort varsel.

3. Personlighet är också viktigt

Personkemi är viktigt – både från bolagets och den anställdes perspektiv. Och det är såklart ingen skillnad när det gäller en interimslösning. Vi rekommenderar förstås alla konsulter som står under Aspias flagg, men i olika företagskulturer och miljöer kanske en viss personlighet passar bättre än en annan. Vi har drygt 1 500 konsulter landet runt med lika många olika uppsättningar kompetenser, egenskaper och personlighetsdrag. Såklart en styrka.

Inom kort kommer vi dessutom att lansera en plattform som kommer att göra det lättare för oss på Aspia att hitta rätt person för rätt jobb. Utöver vår egen fingertoppskänsla kan vi nu med hjälp av AI hitta de bäst lämpade konsulterna för varje uppdrag.

Behöver du en konsult?

På Aspia finns ekonomikonsulter inom alla olika områden. Vare sig du söker en interim CFO för ett längre uppdrag eller en redovisningskonsult för ett föräldravikariat så kan vi hjälpa dig.

Kontakta oss!

Vill du veta mer om våra interimslösningar?

Författare av detta blogginlägg:
Daniel Älåker
Daniel Älåker är ansvarig för interim consulting på Aspia i Sverige.