Publish date 2024-12-04
Reading time Lästid: 6 min

Friskvårdsbidrag – hur mycket och vad gäller?

Många arbetsgivare väljer att erbjuda sina anställda ett så kallat friskvårdsbidrag. Men vad är egentligen ett friskvårdsbidrag? Vilka regler och beloppsgränser finns? Vi reder ut vad som gäller kring friskvårdsbidraget! 

Vad är ett friskvårdsbidrag?

Ett friskvårdsbidrag är ett på förhand fastställt belopp som en arbetsgivare erbjuder sina anställda att använda för att betala för motion och annan friskvård. 

För att friskvårdsbidraget ska utgöra en skattefri förmån för den anställde måste flera förutsättningar vara uppfyllda. Friskvårdsbidraget måste: 

  • Erbjudas med samma belopp och villkor till hela personalen (även om det är olika priser på samma aktivitet i olika delar av landet)
  • Vara av mindre värde
  • Användas för motion- och friskvårdsaktiviteter av enklare slag. 

Tänk på! Förmånen får inte kunna bytas mot kontanter. 

Behöver du hjälp med skattereglerna kring 
friskvårdsbidrag eller andra förmåner? 

Kontakta oss!

Hur mycket får man ge i friskvårdsbidrag? 

Vad menar man då med ”mindre värde” och ”enklare slag”?  

Skatteverket anser att 5 000 kronor (inkl. moms) per år och anställd utgör ett mindre värde.  

Erbjuder arbetsgivaren ett friskvårdsbidrag som överstiger ett mindre värde ska den anställde förmånsbeskattas för hela beloppet.

Om arbetsgivaren erbjuder ett friskvårdsbidrag som överstiger 5 000 kr ska en anställd som utnyttjar ett sådant bidrag förmånsbeskattas för hela beloppet, inte bara det överskjutande beloppet. Arbetsgivaren måste då också betala sociala avgifter på hela beloppet. 

En aktivitet som kostar mer än 1 000 kronor (inkl. moms) för ett enstaka tillfälle uppfyller endast kravet för att vara av enklare slag om aktiviteten innehåller moment av motion och träning. Om aktiviteten inte innehåller moment av motion och träning får ett enstaka tillfälle inte kosta mer än 1 000 kr. Skulle en sådan aktivitet kosta mer än 1 000 kr är det en skattepliktig förmån även om det totala friskvårdsbidraget är av mindre värde. 

Enklare slag syftar till vilken typ av aktivitet det rör sig om. Tidigare hade Skatteverket en lista med skattefria friskvårdsaktiviteter. Denna lista är numera borttagen. Friskvårdsbidraget kan användas för olika form av aktiviteter som innehåller moment av motion och träning. Exempel på friskvårdsaktiviteter som omfattas av skattefriheten är styrketräning, spinning, dans, boll- och racketsporter. Kurser i till exempel ridning, utförsåkning och agility kan omfattas av skattefriheten. Även olika typer av behandlingar av enklare slag så som massage, akupunktur och zonterapi kan i vissa fall omfattas av skattefriheten. 

Friskvårdsbidraget kan alltså användas för kostnader som den anställda haft för aktiviteter som har mer karaktär av hobby eller fritidsaktiviteter så länge dessa aktiviteter innehåller moment av motion/träning. Detta gäller även personliga startavgifter, kursavgifter, banavgifter, fiskekort eller liftkort. 

Appar och internetbaserade tjänster kan omfattas av skattefriheten. Detta gäller till exempel internetbaserade träningsprogram (tex motion och viktminskning), tjänster för registrering av egen träning (tex promenader och löprundor) och appar för tex kostregistrering och stegräkning.  

Detta kan friskvårdsbidraget inte användas till 

Behandlingar som utgör hälso-, sjuk- eller skönhetsvård är inte friskvård. 

Att hyra/köpa utrustning eller betala personliga medlemsavgifter i föreningar eller andra sammanslutningar omfattas inte heller av skattefriheten. 

Skatterådgivning


Naturaförmån – fri motion och friskvård 

En arbetsgivare kan, istället för att erbjuda ett friskvårdsbidrag, betala och tillhandahålla enklare motion och annan friskvård av mindre värde för sina anställda, en så kallad naturaförmån. 

För att naturaförmånen ska utgöra en skattefri förmån för den anställde måste det vara en förmån av enklare slag av motion och annan friskvård som är tillgänglig för alla anställda. Aktiviteten ska tillhandahållas på arbetsplatsen, eller i en lokal som arbetsgivaren helt eller delvis disponerar. 

När det gäller en naturaförmån anser Skatteverket att det inte går att fastställa en exakt beloppsgräns för vad som utgör mindre värde och av enklare slag. En bedömning måste göras i varje enskilt fall.

En arbetsgivare kan erbjuda både en naturaförmån och ett friskvårdsbidrag utan att den anställde beskattas.

Om en arbetsgivare tillhandahåller flera motion- och friskvårdsförmåner som tillsammans inte anses vara av mindre värde och enklare slag är förmånerna skattepliktiga i sin helhet. Arbetsgivaren måste då också betala sociala avgifter på hela beloppet. 

Kombination av naturaförmån och friskvårdsbidrag 

En arbetsgivare kan erbjuda både en naturaförmån och ett friskvårdsbidrag utan att någon beskattning aktualiseras. För att skattefrihet ska gälla krävs att förmånen och bidraget erbjuds hela personalen, är av mindre värde och av enklare slag. Om flera motions- och friskvårdsförmånen tillhandahålls på ett sådant sätt att värdet överstiger ett mindre värde är alla förmåner skattepliktiga. 


Exempel (kombination av naturaförmån och friskvårdsbidrag)
 

En arbetsgivare betalar ett lokalt gymkort till alla anställda med ett värde på 4 000 kronor (inkl. moms). Utöver detta får alla anställda ett friskvårdsbidrag på 3 000 kronor (inkl. moms). Naturaförmånen är av mindre värde och enklare slag. Under förutsättning att friskvårdsbidraget används på ett sådant sätt att det utgör ett skattefritt friskvårdsbidrag bör alla förmåner vara skattefria. 

 

Behöver du hjälp med skattereglerna kring 
friskvårdsbidrag eller andra förmåner? 

Kontakta oss!

Författare av detta blogginlägg:
Amanda Tjernström
Amanda Tjernström är skatterådgivare vid Skeppsbron Skatt som är en del av Aspia.

christina-wellmar
Christina
Wellmar


Christina Wellmar är skatterådgivare vid Skeppsbron Skatt som är en del av Aspia