Publish date 2024-12-06
Reading time Lästid: 5 min

Guide till nya krav för finansiella rapporter – IFRS 18

För några år sedan kom det flera nya redovisningsstandards från IASB bland annat IFRS 15 Intäkter från avtal med kunder och IFRS 16 Leasingavtal. Sedan dess har det varit relativt lugnt men nu kommer IFRS 18 och här skall vi kort försöka bena ut vem den gäller, vad den innebär, när den börjar gälla och hur företag bör börja förbereda sig. 

Vilka företag berörs av IFRS 18?

Efter IFRS 16 kom IFRS 17 Försäkringsavtal och även om den inte bara gällde försäkringsbolag så gick den nog ganska obemärkt förbi. IFRS 18 däremot rör presentation av resultaträkning, totalresultat, balansräkning och rapport över förändring av eget kapital samt notupplysningar och eftersom detta ju är själva kärnan i bolagens finansiella rapportering kommer alla företag som följer IFRS att påverkas. 
 
I samband med att IFRS 18 införs så upphör IAS 1 Utformning av finansiella rapporter att gälla. Eftersom IFRS 18 tar sikte på presentation och upplysningar men inte andra fundamentala områden i IAS  1 så har IAS 8 Redovisningsprinciper, ändringar i uppskattningar och bedömningar samt fel blivit den standard där dessa delar kommer att återfinnas. Detta avspeglar sig också i ett namnbyte till IAS 8 Grund för upprättande av finansiella rapporter. 

Vilka ändringar innebär IFRS 18?

  • IFRS 18:s fokus är resultaträkningen och fem obligatoriska kategorier (1-5) införs. Viktigt att notera är att alla poster heller inte kommer att höra hemma på samma plats som i tidigare tillämpade uppställningsformer. 
  • Vidare blir det krav på tre obligatoriska delsummor (I-III) och resultaträkningens nya struktur framgår av tabellen nedan: 
    1. Rörelsen 
I. Rörelseresultat 
    2. Investeringar
II. Resultat före finansiering och inkomstskatt 
    3. Finansiering 
    4. Inkomstskatter 
    5. Avvecklad verksamhet 
III. Årets resultat 
  • Så här avskalad kommer dock resultaträkningen inte att se ut eftersom det också krävs att man under respektive kategori uppfyller kraven i IFRS 18 som kräver ett minimum av rader. Dessutom tar IFRS 18 upp rader som krävs enligt IFRS 17 och IFRS 9. I praktiken kommer vi därmed att känna igen många rader från förut.  
  • Såväl kostnadsslagsindelade, funktionsindelade som blandade uppställningsformer är tillåtna för resultaträkningen. 
  • Det är också möjligt att lägga till egna rader och att ha ytterligare delsummor under vissa förutsättningar. 
  • Förändringarna i balansräkningen är begränsade och vad gäller övrigt totalresultat och förändringar i eget kapital ändras egentligen ingenting.  
  • Kassaflödet påverkas i viss mån i och med ändringar i IAS 7 Rapport över kassaflöden. Bland annat blir IFRS 18:s rörelseresultatmått utgångspunkten för indirekt metod. 
  • För notapparaten tillkommer vissa upplysningskrav bland annat om man använder en funktionsindelad resultaträkning. Det kommer också vägledning kring hur man bör slå samman poster respektive hur man bör dela upp poster.  
  • Sist men inte minst behandlas nyckeltal som är en delsumma av intäkter och kostnader (i standarden kallade ”Management Performance Measures” - MPM) och specifika upplysningskrav som skall samlas i en och samma not införs. 
     

När börjar IFRS 18 gälla? 

IFRS 18 börjar gälla 2027 med krav på jämförelsetal för 2026. Det innebär i praktiken att delårsrapporter från och med första kvartalet 2027 kommer att påverkas.  

Hur kan ett företag förbereda sig inför IFRS18? 

Det finns fortfarande tid att förbereda sig och här är några viktiga punkter att beakta: 

  • För en del företag kommer det att bli en hel del jobb att anpassa sina uppställningsformat – det kan också uppkomma systemfrågor eller anpassningar av rapportformat beroende på hur nära intern och extern rapportering är knutna till varandra. En tidig gapanalys kan rekommenderas. 
  • Företag behöver också se över och försäkra sig om indata för att hantera nya eller ändrade krav. Glöm inte jämförelsetal för 2026 
  • För vissa företag kan reglerna kring MPM bli en utmaning eftersom de är kopplade till företagets finansiella information utanför själva de finansiella rapporterna och till olika mått som bolagen lyfter fram i sin kommunikation med omvärlden. Glöm inte att dessa mått kan också vara del av incitamentsprogram som sträcker sig över flera år.
     

Våra redovisningskonsulter och rådgivare hjälper dig med redovisning och affärsrådgivning. Vi stöttar dig så att du kan driva, effektivisera och utveckla ditt företag på bästa sätt. 

 

Författare av detta blogginlägg:
Jan Lindström
Jan är redovisningsspecialist på Aspia och jobbar vid kontoret i Stockholm.