Just nu pågår avtalsrörelsen 2023. Det innebär att hela 450 av de 650 kollektivavtal som finns på den svenska arbetsmarknaden ska omförhandlas.
Senast den 31 mars ska de nya avtalen inom industrin vara klara.
Avtalsrörelsen 2023 inleddes vid årsskiftet och innebär som vanligt att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår mer eller mindre samtidigt. Då industrin är den sektor som har bäst möjligheter att träffa avtal som bidrar till stärkt internationell konkurrenskraft för svenskt näringsliv, är den först ut. Senast den 31 mars ska de nya avtalen inom industrin vara klara.
I år är det väldigt många som berörs av omförhandlingarna. Av de 650 kollektivavtal om löner och anställningsvillkor som finns på den svenska arbetsmarknaden, ska 450 omförhandlas. Ungefär 350 av dessa ska omförhandlas inom Svenskt Näringslivs arbetsgivareförbund. Det omfattar ungefär 1,9 miljoner medarbetare.
- Det man ska ha med sig i år är att avtalsrörelsen sker under tuffa ekonomiska tider. Exakt vad det innebär är förstås svårt att säga. Fokus är att inte hamna i samma löne- och inflationsspiral som på 80- och 90-talen, säger Monica Borg, auktoriserad lönekonsult på Aspia.
Så tolkar du avtalen och får koll på ändringarna som ob-ersättning
När de nya lönerna och anställningsvillkoren träder i kraft beror på vad som står skrivet i just ditt avtal. Som kund till oss på Aspia får du hjälp med att göra dessa ändringar i ditt lönesystem. Dessutom kan vi även hjälpa till att tolka avtalen.
- Lönerna ändras ju varje år. Och hur mycket beror alltså på vad man kommer överens om i avtalsförhandlingarna. Förutom själva lönen kan ändringarna också röra ob-ersättning, övertidsersättning och liknande. Det är där vi kommer in och kan hjälpa till att tolka, säger Monica Borg.
Har du frågor kring avtalsrörelsen och hur utfallet påverkar ditt företag? Kontakta oss!
Vad är en avtalsrörelse?
Avtalsrörelse är en förhandlingsprocess med syfte att träffa kollektivavtal mellan arbetsgivarförbund och fackförbund om löner och arbetsvillkor. En avtalsrörelse innebär också att flera förhandlingar pågår mer eller mindre samtidigt.
Hur ofta en avtalsrörelse inträffar beror på hur länge ett kollektivavtal gäller. Ibland är avtalsperioden ett år och ibland flera. Det vanligaste är 1-3 år.
Källa: Begrepp i avtalsrörelsen - Svensk Handel