Så ska nya krav på rapportering från arbetsgivare hjälpa Försäkringskassan säkerställa att föräldrar eller vårdnadshavare inte fuskar med ersättning för vård av barn.
Bakgrund till nya lagen om Vab
Sedan den 1 januari i år är arbetsgivare skyldiga att lämna uppgifter om frånvaro som kan ge rätt till föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning. Dessa uppgifter ska lämnas till Skatteverket i samband med arbetsgivardeklarationen varje månad. Skatteverket lämnar sedan över uppgifterna till Försäkringskassan, som ansvarar för att kontrollera ansökningar om ersättning.
Syftet med de nya reglerna är att förbättra Försäkringskassans arbete med att förhindra bidragsbrott, och därmed säkerställa att ersättning går till rätt person och för rätt period.
Arbetsgivaren har en skyldighet att informera sina anställda om vilka uppgifter som lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen. Detta kan göras genom att exempelvis inkludera informationen i lönespecifikationen eller genom att skicka ett separat meddelande till arbetstagaren.
Vab-fusk kostar skattebetalarna cirka 800 miljoner årligen
Varje år betalar Försäkringskassan ut ca 9 miljarder kronor i tillfällig föräldrapenning till omkring 900 000 föräldrar. Ansökan om vab är enkel att göra, och beslut baseras på de uppgifter föräldrarna uppger i ansökan.
Personer som ansöker om ersättning som de inte har rätt till uppskattas kosta skattebetalarna ca 800 miljoner årligen. De vanligaste felen är att ansöka om vab för perioder då man inte har vårdat barnet, eller att ha varit ledig under de dagar man ansökt om.
Vabruari blir vobruari för Sveriges akademiker
Det blir allt vanligare att arbetstagare kombinerar arbete med att ta hand om sjuka barn, så kallat “vobba”. En nyligen genomförd undersökning från fackförbundet Akavia visar att nästan två av tre akademiker vobbade alla eller nästan alla tillfällena de var hemma med sjuka barn under det senaste året.
Under 2024 minskade antalet vab-dagar med drygt nio procent jämfört med året innan. Samtidigt sjönk det utbetalade beloppet för vab med ca tre procent, från 8,6 miljarder till 8,3 miljarder kronor.
Nuvarande Vab-trenden efter pandemin
En möjlig förklaring till den minskade vab-frånvaron är att allt fler arbetstagare har möjlighet att arbeta hemifrån. Denna flexibilitet kan underlätta en kombination av arbete och vård av sjuka barn, något som är svårare att genomföra vid arbete på kontor.
Antalet vab-dagar, trots en minskning under 2024, ligger på en högre nivå än före pandemin. Enligt Försäkringskassan behöver detta inte nödvändigtvis tolkas som ett tecken på ökad barnsjukdom, utan kan istället spegla att fler föräldrar stannar hemma med sina sjuka barn. Exakt vad som ligger bakom denna förändring är svårt att fastställa, men det skulle kunna hänga samman med en ökad medvetenhet om smittspridning efter pandemin, vilket möjligen gör att fler väljer att hålla barn hemma vid symptom.
Om utvecklingen med distansarbete och så kallat “vobbande” fortsätter, och med hänsyn till de nya reglerna för frånvarorapportering som infördes tidigare under året, kan det finnas skäl att anta att både antalet vab-dagar och de utbetalda ersättningsbeloppen kan komma att minska under de närmaste åren. Hur omfattande denna förändring blir och vilken inverkan de nya reglerna får återstår dock att klarlägga.
Behöver du mer information om nya lagen eller andra HR-relaterade frågor? Hör av dig till oss!