Publish date 2025-05-27
Reading time Lästid: 7 min

4 anledningar att börja hållbarhetsrapportera enligt VSME-standard

  
EU-kommissionen presenterade nyligen ett nytt förslag, det så kallade Omnibus-förslaget, som innebär att många företag som tidigare omfattades av hållbarhetsrapportering enligt CSRD nu inte längre behöver rapportera.  Men att inte behöva rapportera betyder inte att ni inte bör. Moa Andrén, Head of Sustainability Advisory Aspia listar fyra anledningar till att ta fram en frivillig hållbarhetsrapport enligt VSME-standarden. 

Vad gör vi nu?

Under det senaste åren har många företag arbetat med att förbereda sig inför CSRD – EU:s nya och omfattande krav på hållbarhetsrapportering. Kraven är omfattande och förväntningarna höga – inte minst vad gäller rapportering enligt de tekniska standarderna ESRS. Men i februari 2025 presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag, det så kallade Omnibus-förslaget, som senarelägger och mildrar rapporteringskraven för vissa bolag. Det innebär även att många företag som tidigare omfattades nu inte längre behöver rapportera enligt CSRD – åtminstone inte ännu. Det kan förstås kännas som en lättnad. Men det väcker också en viktig fråga: Vad gör ni nu?  

Omnibus Trestegs-approach

"Stop-the-clock" Reducering av CSRD Förenkling av ESRS & EU Taxonomi
  • Senareläggning av tillämpningen av CSRD och EU-taxonomi för företag i våg 2 och 3
  • Antagande av medlemsländerna i slutet av 2025
  • Fastställande av nya tröskelvärden för CSRD-rapportering
  • Begränsning av värdekedja
  • Inget krav på rimlig granskning
  • Inga obligatoriska sektorspecifika standarder
  • Utveckling av förenklade ESRS
  • Minskning av antalet datapunkter
  • Förtydligande av oklara bestämmelser
  • Harmonisering med andra rättsakter

 

Det aktuella beslutet har godkänts av relevanta EU-instanser. Nästa steg är att medlemsländerna integrerar beslutet i sin nationella lagstiftning. Rekommendationen från EU är att denna införlivning sker senast den 31 december 2025.

Sveriges regering har presenterat sitt förslag på hur lagen ska anpassas efter EU-beslutet. Planen är att införa EU:s så kallade ”stop the clock”-åtgärd vid årsskiftet.

Läs regeringens promemoria "Uppskjutande av kravet på att hållbarhetsrapportera" för vissa företag

Att inte behöva hållbarhetsrapportera betyder inte att ni inte bör

Förväntningarna på företag att aktivt arbeta med sina väsentliga hållbarhetsfrågor stannar inte för att den regulatoriska bördan lättar. De föreslagna ändringarna enligt Omnibus är ett sätt för EU att hantera oron och kritiken över byråkrati och resursbrist, särskilt bland små och medelstora företag. Men det betyder inte att hållbarhetsfrågorna har blivit mindre viktiga – tvärtom. 

Vi ser redan att efterfrågan på hållbarhetsdata i upphandlingar, kundrelationer, från banker och investerare ökar – oavsett formell rapporteringsplikt. De företag som väljer att ligga steget före och fortsätter driva sitt hållbarhetsarbete strukturerat kommer stå starkare och vara mer konkurrenskraftiga än sina motparter som väljer en passiv och avvaktande approach.  

Få hjälp med att hållbarhetsrapportera!

Varför är det då strategiskt relevant att frivilligt ta fram en hållbarhetsrapport: 

  1. Affärsrelationer kräver det. Att kunna möta kravställan från era intressenter gör valet att samarbeta enklare, Leverantörskedjor, offentliga upphandlingar, kreditgivare och investerare efterfrågar hållbarhetsdata – även från mindre aktörer. 
  1. Ni får koll internt. Rapporteringen synliggör risker, möjligheter och förbättringsområden inom miljö, socialt ansvar och styrning. 
  1. Ni stärker ert varumärke. Transparens och ansvarstagande är allt viktigare för kunder, medarbetare, partners och investerare. 
  1. Ni är redo när kraven skärps. CSRD:s omfattning kommer sannolikt att fortsätta att ändras – den som ligger före bäddar för en ordnad tillväxt längre fram. 

VSME – en smart väg framåt för frivillig hållbarhetsrapportering 

För företag som vill fortsätta hållbarhetsarbetet utan att hamna i CSRD:s byråkratiska djungel, finns nu en ny lösning: VSME (Voluntary Standard for Micro and Small Enterprises), den frivilliga EU-standarden för små och medelstora företag, och som nu rekommenderas för samtliga företag, oaktat storlek, som ska ta fram en frivillig hållberhetsrapport. VSME-standarden är förenklad, men strukturerad, flexibel, men trovärdig samt framtidssäkrad, eftersom den bygger på samma logik som CSRD. 

Det är ett utmärkt verktyg för att påbörja, strukturera eller förbättra ert hållbarhetsarbete – och för att visa omvärlden att ni tar ansvar. 

Bild 1, Bild, Bild

Så hur bör svenska företag agera framåt kring frivillig hållbarhetsrapportering? 

  1. Aspia hjälper företag av alla storlekar att förstå vad som gäller och att hitta en väg framåt som är realistisk utifrån era resurser, behov, bransch och ambitionsnivå. Vi märker att många företag uppskattar att börja med en enkel struktur – där fokus ligger på att komma igång, snarare än att göra allt perfekt från start.  

    1. Bekräfta om ni omfattas av CSRD eller ej. Många företag har nu skjutits fram i tid eller undantagits. Men håll koll – förändringar kan ske snabbt. 
    1. Välj att arbeta vidare. Ett frivilligt, men väl genomfört, hållbarhetsarbete stärker ert varumärke och era relationer. 
    1. Utgå från väsentlighet. Rapportera inte allt – utan det som är mest relevant för er påverkan och era intressenter. 
    1. Ta hjälp av verktyg som gör det enkelt. På Aspia använder vi bland annat vårt ledningssystem PureAct, som hjälper företag att arbeta enligt VSME och ta fram en hållbarhetsrapport som är både praktisk och relevant. 

Bild 1, Bild, Bild

Missa inte chansen att ta kontroll över hållbarhetsarbetet.

Jag möter ofta företag som idag upplever hållbarhetsrapportering som tungt och krångligt. Omnibus-förslaget har nu gett er en möjlighet att omgruppera och lägga fram en långsiktig och hållbar strategi. Frågan ni behöver ställa er är: vad vill ni stå för som företag, och hur visar ni det? 

Genom att arbeta med hållbarhet på ett sätt som passar er kan ni bygga en starkare affär, möta omvärldens krav och bidra till en hållbar utveckling – utan att fastna i administrativa fällor. 

Vill ni veta mer om hur ni kan ta er an hållbarhetsrapporteringen strategiskt och pragmatiskt – oavsett om ni omfattas av CSRD eller inte – rekommenderar jag att ni ser inspelningen av vårt senaste webbinarium där jag och Therese Svensk presenterar Omnibus-förslaget, förklarar VSME-upplägget och demonstrerar Aspias digitala verktyg för hållbarhetsrapportering: 

👉 Se webinaret här – Framtidens hållbarhetsrapportering: Omnibus & VSME Standard 

Ni är också varmt välkomna att höra av er till mig eller någon av mina kollegor – vi hjälper gärna till att guida er vidare. 

Kontakta oss

 

Författare av detta blogginlägg:
Moa Andrén
Moa Andrén är Chef för hållbarhetsrådgivningen på Aspia och utgår från kontoret i Stockholm.