Publish date 2021-09-22
Reading time Lästid: 5 min

Internprissättning: det måste du ha koll på

En majoritet av den globala handeln sker mellan närstående bolag, alltså bolag inom samma koncern. För gränsöverskridande transaktioner måste prissättningen vara korrekt, det är här internprissättning kommer in. Idag berättar skatteexperten Ingrid Faxing på Skeppsbron Skatt om det viktigaste du behöver veta på ämnet.

Internprissättning (transfer pricing) kan enkelt förklaras som prissättning av gränsöverskridande transaktioner mellan bolag inom samma multinationella koncern alternativt mellan svenska bolag där koncernbidragsrätt saknas. Det kan handla om allt ifrån fysiska varor till licenser eller lån – helt enkelt så fort något som ger ett företag värde tillhandahålls av ett annat företag. Här är några vanliga frågor jag brukar få kopplade till internprissättning.

Varför är internprissättning viktigt?

– Prissättningen påverkar hur mycket skatt som betalas i ett land. Felaktig prissättning kan medföra att länder tappar viktiga skatteintäkter. Och därför håller Skatteverket noggrann koll på just sådana transaktioner. Företag som inte har en korrekt prissättning eller som inte har rätt dokumentation kan påföras restskatt och böter.

Vilka är riskerna om man inte sätter rätt pris?

– Den stora risken är som sagt att man får en justering på prissättningen som leder till restskatt. Justeringen innebär även dubbelbeskattning om man inte får motsvarande avdrag i motpartens land. Men det stannar inte där utan det brukar också följas av böter på 40 procent av skattebeloppet, vilket kan bli en stor ekonomisk smäll för ett bolag. Det är viktigt att tänka på det här i god tid också, om du vill växa som bolag och expandera till andra länder är felaktig internprissättning något som kan bita dig i svansen längre fram. Så det är en otroligt viktig sak att ha koll, och då de flesta bolag inte själva har personal med erfarenhet inom internprissättning så rekommenderar jag alltid att vända sig till någon som kan.

Hur ska priser på interna varor och tjänster sättas?

– Vi använder olika metoder beroende på vilken typ av transaktion det gäller. Det blir väldigt tekniskt att gå in på detaljer i dem, men vi utgår alltid från något vi kallar för armlängdsprincipen. Den utgår ifrån frågeställningen: vad hade bolaget tagit betalt för varan eller tjänsten om de inte tillhörde samma koncern? Utifrån detta tillämpas de olika metoderna för att få fram så korrekt prissättning som möjligt.

Gör vi ett bra jobb kommer internprissättningen vara svår att ifrågasätta för Skatteverket.

Hur gör man om det inte finns någon tidigare transaktion att jämföra med?

– När det inte finns jämförbara transaktioner får vi ta ett annat perspektiv: vad hade till exempel ett oberoende bolag med liknande funktioner och risker tjänat i en jämförbar situation. Det är också vad som gör ämnet intressant, att internprissättning inte är någon faktavetenskap. Det blir en fråga om att kunna motivera varför du satt det pris du gjort, och då är det skönt att ha en expert i frågorna på sin sida. Gör vi ett bra jobb kommer internprissättningen vara svår att ifrågasätta för Skatteverket.

Behöver alla företag som ingår i en koncern tänka på internprissättning?

– Nästan. Jag tycker i alla fall att det är klokt att kontakta någon som kan området för att avgöra om det är en fråga som är relevant för just ditt bolag. Om inte annat för att kunna sova gott om natten och slippa oroa sig för misstag som kan bli kostsamma och tidskrävande längre fram. Vissa företag behöver mycket hjälp medan andra kanske bara behöver hjälp att sätta ihop en skriftlig policy för den här typen av frågor. Jag tror att många mindre företag ser internprissättning som en stor, komplex och dyr fråga och blundar för det. Vilket det verkligen inte behöver vara. Vid något tillfälle berörs de flesta av en transaktion som går under internprissättning, och då är det bra att veta vad man ska göra eller vem man ska vända sig till.

Kan ett företag hantera sin internprissättning själva?

– Det kan man absolut. Men med brasklappen att det inte är säkert att den dokumentation som krävs blir rätt. Och att restskatt och böter kan bli en konsekvens ifall prissättningen blir felaktig. Så länge man är helt trygg med frågorna kan man göra det, men är man det minsta osäker skulle jag rekommendera att man stämmer av vald prissättning med en expert.

 

Behöver du hjälp med – eller vill veta mer om – internprissättning? Lämna dina uppgifter så hör vi av oss!

      Kontakta oss!       

Författare av detta blogginlägg:
Ingrid Faxing
Ingrid Faxing är skattekonsult inom internprissättning på Skeppsbron Skatt.