Publish date 2024-03-19
Reading time Lästid: 2 min

Nya regler för föräldraledighet: Här är förslagen som kan träda i kraft 1 juli

Inom en snar framtid kan nästan vem som helst vara ledig från jobbet med föräldrapenning enligt ett nytt lagförslag. Detta gör det möjligt för mor- och farföräldrar, bekanta och storasyskon att delta i föräldraledigheten.

En moderniserad föräldraförsäkring

Syftet med de nya reglerna är att underlätta för ensamstående föräldrar att kombinera familje- och arbetsliv genom att göra det möjligt att ge bort föräldradagar till fler personer i barnets närhet. 

Överlåtbara föräldradagar och utökade dubbeldagar

Totalt kommer det finnas 90 överlåtbara föräldradagar, med 45 dagar för föräldrar med delad vårdnad. Föräldrarna kan ge bort dagarna till andra nära vuxna, som mor- och farföräldrar, syskon eller nära vänner. Den enda förutsättningen är att personen som tar ut föräldraledighet har en egen sjukpenninggrundande inkomst (SGI).  

Föräldrarna kan ge bort dagar till andra nära vuxna, som mor- och farföräldrar, syskon eller nära vänner.

Utöver möjligheten att ge bort föräldradagar, kommer även antalet dubbeldagarna att öka från 30 till 60 dagar och kunna tas ut fram till barnets 15 månaders ålder. Dessa förändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2024 och kommer att gälla för alla barn, oavsett födelsedatum. 

Viktigt för arbetsgivare att planera redan nu

Arbetsgivare bör börja planera för dessa förändringar redan nu för att uppdatera information och rutiner kring föräldraledighet på arbetsplatsen. 

Behöver ni stöd med rutiner eller förmåner?
Vi hjälper er!

 

 

Författare av detta blogginlägg:
Therese Jungner
Therese Jungner är Affärsutvecklare för Payroll på Aspia och utgår från kontoret i Stockholm.