Den 1 oktober 2024 aktualiseras uthyrningslagen som först trädde i kraft två år innan, den 1 oktober 2022. Här reder HR-expert Eva Holmgren ut nya regeländringen och hur den kommer att påverka företag framöver.
Regeln innebär att den som hyrts in från bemanningsföretag i sammanlagt mer än 24 månader under en 36 månaders period, ska erbjudas tillsvidareanställning i kundföretaget. Kundföretaget har också möjlighet att, i stället för att erbjuda en tillsvidareanställning, betala en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner. Lagen är tvingande och går ej att avtala bort.
När blir nya uthyrningslagen aktuell?
Uthyrningslagen är endast tillämplig på arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning.
Lagen blir dock inte tillämplig när det gäller verksamheter som juridiskt sett klassas som entreprenader och som ofta kallas konsultverksamheter. Hur ska man då vet när det handlar om bemannings- eller konsultverksamhet?
Generellt sett kan man säga att konsultföretag oftast åtar sig uppdrag inom ett visst kompetensområde, såsom teknik, ekonomi eller juridik, och har åtagit sig att leverera en viss typ av tjänst med ett specificerat resultat. Bemanningsföretag å andra sidan tillhandahåller istället personal till företag inom ett mer omfattande arbetsområde, med syfte att ställa dessa till kundföretagens förfogande och under kundföretagets arbetsledning.
I ett bemanningsuppdrag så övergår arbetsledningsrätten fullt ut till kunden. I ett konsultuppdrag kvarstår arbetsledningen, uppföljning av leveransen, karriärplanering, egen kompetensdelning osv hos leverantören på ett annat sätt än vid regelrätt bemanning.
Egenföretagare och ren outsourcing omfattas inte av uthyrningslagen.
Vad måste man som kundföretag göra?
Förutom att man som kundföretag måste ge inhyrda arbetstagare samma tillgång till gemensamma anläggningar och inrättar som egna anställda måste numer också kundföretag hålla reda på under vilka tidsperioder inhyrning skett.
Om en medarbetare varit inhyrd och placerad på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader, ska denne erbjudas tillsvidareanställning. Erbjudandet ska lämnas senast 1 månad efter det att tidsgränsen överskridits.
Anställningen som erbjuds ska motsvara samma sysselsättningsgrad som varit aktuell hos kundföretaget. Har sysselsättningsgraden varierat bör en genomsnittlig sysselsättningsgrad beräknas och erbjudas. Det finns inget lagkrav på vilken lön som ska erbjudas i anställningen men den bör vara skälig med hänsyn till lönenivåerna hos kundföretaget i övrigt.
Om arbetstagaren accepterar anställningen upphör anställningen hos bemanningsföretaget utan någon särskild åtgärd.
Om arbetstagaren tackar nej till erbjudandet finns inget hinder mot att fortsätta uthyrningen som tidigare.
Önskar inte kundföretaget erbjuda tillsvidareanställning finns det en möjlighet att istället betala en ersättning till arbetstagaren. Ersättningen ska motsvara 2, för arbetstagaren aktuella månadslöner.
Erbjuder inte kundföretaget vare sig anställning eller ersättning kan man behöva betala skadestånd till arbetstagaren. Nivån på skadeståndet vet vi i dagsläget inte utan det vet vi först när de första ärendena kring detta börjar trilla in, tidigast hösten 2023.
Hur bör man förbereda sig som kundföretag?
1. | Se över alla medarbetare som på ett eller annat sätt är inhyrda och utred huruvida uthyrningslagen blir tillämplig eller inte. |
|
2. | Dokumentera hur länge medarbetarna varit inhyrda och analysera när en eventuell 24 månads gräns beräknas överskridas. |
|
3. | Se över affärsavtalen med uthyrande parter. Kanske finns det möjlighet att säga upp inhyrningen eller kanske rent av byta konsult/arbetstagare. |
Behöver ni HR-rådgivning? Ta kontakt med våra experter inom HR-frågor!