Publish date 2022-06-01
Reading time Lästid: 5 min

Aktiebolag eller enskild firma? Så väljer du rätt bolagsform

Det finns många fördelar med både aktiebolag och enskild firma. För att ta reda på vilken bolagsform som passar dig bäst behöver du se till din verksamhets unika behov. Här går våra experter Maja Wikström och Therese von Kraemer igenom några viktiga aspekter i valet mellan aktiebolag och enskild firma, och hur du gör för att komma igång!

Vad är de främsta fördelarna med aktiebolag?

Ett aktiebolag är sin egen juridiska person, vilket innebär att du personligen inte bär ansvaret för företagets skulder och åtaganden. Du kan välja att starta med flera delägare. Du kan även i ett senare skede ta in nya delägare och har då möjlighet att öka det egna kapitalet i aktiebolaget. Som ägare är du anställd i bolaget och kan besluta vilken lön du önskar att ta ut. I en enskild firma beskattas du som privatperson på firmans resultat oavsett dina uttag ur verksamheten. Om du då har ett högt resultat och eventuellt inkomst av tjänst från annan arbetsgivare kan det resultera i hög inkomstskatt då du kan komma över brytpunkten för statlig skatt. Det innebär att i ett aktiebolag har du möjlighet att planera din inkomst på ett annat sätt än i en enskild firma, som beskattas på allt du tjänar. En annan stor fördel är att du som ägare av ett aktiebolag kan ta ut vinst till låg beskattning, enligt 3:12-reglerna. 

Starta aktiebolag – så gör du

Fördelar med enskild firma

Det är framför allt enkelt att starta en enskild firma. Det behövs bara du som företagare och du registrerar dig för F-skatt enkelt via verksamt.se. När du väl fått din F-skattsedel är det bara att köra igång med din verksamhet. Inget insatt aktiekapital krävs och ingen ansökan till Bolagsverket behövs. Det innebär att du snabbt kommer igång utan några större kostnader. När det kommer till årsbokslut krävs inte lika mycket administration som i ett aktiebolag, då du inte lämnar in en årsredovisning till Bolagsverket.

När är det aktuellt med vilken bolagsform?

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du ska välja bolagsform. Har du en verksamhet som kräver mycket investeringar, anställd personal och har stora kostnader är det fördelaktigare att bedriva den i ett aktiebolag. Detta då du inte riskerar din egen privata ekonomi, som du gör med en enskild firma. Båda bolagsformerna fungerar dock för de flesta verksamheter, det viktiga är att ta med alla parametrar. Här hjälper vi på Aspia gärna till så att du väljer rätt bolagsform för din verksamhet.

Vad skiljer i bolagsformernas bokföring?

Båda bolagsformerna lyder under bokföringslagen, vilket innebär att alla företag ska bokföra sina affärshändelser. En enskild firma behöver dock inte lämna in någon årsredovisning till Bolagsverket, det kan räcka med ett så kallat förenklat årsbokslut. I ett aktiebolag finns fler regleringar eftersom dessa också lyder under aktiebolagslagen. Du kan välja om du vill sköta den löpande bokföringen själv eller om du vill ta hjälp av en redovisningsbyrå så som Aspia, som ser till att allt blir rätt och riktigt.

Gör det enkelt för dig – starta bolag med oss!

Vi hjälper dig att starta ditt bolag – och ser samtidigt till att allt blir rätt från början. Du behöver varken oroa dig för alla dokument till Bolagsverket eller för hur man bokför och deklarerar – det fixar vi. Så kan du fokusera på att förverkliga din företagsdröm!

Starta bolag med Aspia Go

Våra kunniga medarbetare har mångårig erfarenhet av att arbeta med alla olika bolagsformer och storlekar. Du kan alltid kontakta Aspia för hjälp och rådgivning om du ska starta företag för första gången, eller om du har en enskild firma och vill ombilda till ett aktiebolag.

 

 

Kontakta oss

Författare av detta blogginlägg:
Maja Wikström
Maja Wikström är redovisningskonsult och gruppchef på Aspias kontor i Borås.