Publish date 2024-10-01
Reading time Lästid: 5 min

Vartannat företag saknar intern kompetens: Så hanterar företag ny EU-reglering

En ny undersökning från Ipsos, på uppdrag av Aspia, visar att hälften av företagen i Sverige har svårt att möta de ökade kraven som nya EU-regleringar medför. Många är också osäkra på var de ska hitta den nödvändiga expertisen – ska de anlita en konsult eller rekrytera internt? Niklas Bohman, ansvarig för Aspias rådgivningsverksamhet reder ut resultatet från rapporten. Hur påverkar detta företag, och vad görs för att hantera dessa utmaningar? 

År 2024 har redan kantats av ett stort antal nya regelverk och direktiv från EU. Hittills har 65 nya regleringar och 19 direktiv beslutats, och svenska företag står inför en växande utmaning att säkerställa efterlevnad av dessa lagar. Det är en tid av förändring, där företag måste vara beredda på att snabbt anpassa sig. 

Ipsos-undersökningen visar att 49 % av de svenska företagen helt eller delvis saknar intern kompetens för att möta de nya lagkraven. Den största kompetensbristen finns inom hållbarhetsredovisning enligt CSRD-kraven, följt av skattelagstiftning så kallad Pelare II och lönetransparensdirektivet. Dessa lagar kräver mer än att bara anpassa processer – lagändringarna kräver specifik kunskap och expertis för att navigera rätt. 

rapport-puff-blogg-ipsos-aspia

Nicklas Bohman, ansvarig för Aspias rådgivningsverksamhet, menar att det är en utmaning som är mer omfattande än man kanske först inser. "Det är ofta mer komplext än man tror att praktiskt omsätta lagstiftningen, vilket vi även sett tidigare med bland annat GDPR," säger han. Det gäller oavsett företagets storlek – även stora företag känner av komplexiteten i den nya lagstiftningen. 

Ekonomiavdelningens roll i regelefterlevnad 

Företagens ekonomiavdelningar står ofta i centrum när det gäller att säkerställa regelefterlevnad. Det handlar inte bara om att hantera den finansiella redovisningen utan även om att integrera hållbarhetsredovisning, följa skatteregler och hantera frågor kring lönetransparens. Med EU:s nya regler är kraven på rapportering mer omfattande än någonsin, och ekonomiavdelningar måste säkerställa att de har rätt kompetens och verktyg för att leva upp till förväntningarna.  

När ska företagen anlita konsult för compliance? 

För många företag blir frågan om att anlita en konsult eller utveckla all kompetens internt avgörande. Ipsos-undersökningen visar att en tredjedel av svenska företag ser extern hjälp som en lösning för att möta de växande kraven. Detta är särskilt aktuellt för företag som inte har möjlighet att rekrytera eller utbilda sin personal snabbt nog för att hantera de nya regelverken.

En konsult
som kan hållbarhetsrapportering enligt CSRD kan snabbt fylla kunskapsluckorna och säkerställa att företaget efterlever kraven utan risk för dyra misstag. Men för att anlita rätt expert krävs en noggrann behovsanalys så att konsultens kompetens passar just de utmaningar företaget står inför.
 

aspia-konsult_eller_anstalld_e-mailsignatur-blue-jpg

Företagsledares utmaning: Bygga intern kompetens eller anlita extern hjälp för att möta nya EU-krav?

Det är tydligt att företagsledare står inför en svår balansgång mellan att bygga intern kompetens och att anlita extern hjälp för att möta de nya EU-kraven. Oavsett val är det nödvändigt för svenska företag att snabbt anpassa sig och rusta sig med den kompetens som krävs. I en alltmer reglerad värld är det de företag som proaktivt möter dessa utmaningar som kommer att vara bäst positionerade för framtiden. 

[Osäkerheten inför nya lagkrav] gäller oavsett företagets storlek – även stora företag känner av komplexiteten i den nya lagstiftningen.

Vad är smartast att göra - anställa eller anlita konsult?

I guiden “Konsult eller anställd? analyserar vi fördelar och nackdelar med egen ekonomiavdelning kontra extern affärspartner för fyra olika behov: affärsrelaterad rådgivning, redovisning, skatterådgivning och lönehantering.  
 
När du har läst guiden kommer du förstå vilken kompetens du bör utveckla internt och vilken kompetens du kan med fördel köpa in. 

Författare av detta blogginlägg:
Nicklas Bohman
Country Manager Sweden