I december måste alla verksamheter med fler än 50 anställda ha en visselblåsarfunktion på plats. Aspias HR-konsult Mikaela Walter reder ut vad lagen innebär för arbetsgivare och anställda, varför den är viktig och när bolag behöver komma igång med implementering.
Hur ser lagen för "whistleblowing" ut?
Visselblåsarlagen innebär att visselblåsare även kallat whistleblower – personer som rapporterar om missförhållanden på en arbetsplats – har ett förstärkt skydd i Sverige. Lagen klubbades igenom i december 2021 och innebär att alla verksamheter med fler än 50 anställda enligt lag behöver ha en kanal där arbetstagare kan rapportera om missförhållanden utan risk för repressalier. Företagen får heller inte efterforska vem på arbetsplatsen som använt sin meddelandefrihet.
Förutom att det är ett lagkrav med en visselblåsarfunktion är det viktigt för arbetsgivarvarumärket och att bolaget ska uppfattas som en attraktiv och seriös arbetsgivare. Genom att ställa krav på den egna organisationen bidrar man till högre kvalitet i alla led. Att öppna upp för granskning ökar inte bara förtroendet bland befintliga och potentiella anställda, det ökar även förtroendet bland andra organisationer som jobbar mot företaget.
Vilka företag omfattas av visselblåsarlagen?
Alla verksamheter med fler än 50 anställda behöver ha ett visselblåsarsystem på plats innan den 17 december 2023 där anställda skriftligen, muntligen eller vid fysiskt möte har möjlighet att rapportera om missförhållanden. Genom funktionen ska man sedan kunna följa upp det som rapporterats och återkoppla till den som rapporterat om hur man väljer att gå vidare.
Implementering av visselblåsarfunktion
Som arbetsgivare är det viktigt att man är tydlig med informationen om visselblåsarfunktionen. Vad är det för typ av kanal? Vilket typ av ärende ska visselblåsas? Var hittar man funktionen? Ett viktigt krav i visselblåsarlagen är att funktionen som hanterar rapporteringen är oberoende och självständig. För att ha funktionen på plats lagom till att lagen träder i kraft i december är det en god idé att påbörja ett implementeringsprojekt så snart som möjligt. För att ha tid att reda ut eventuella frågor och göra tester bör ni påbörja arbetet efter sommarens semester.
Visselblåsarlagen för anställda
Visselblåsarlagen är en möjlighet för anställda att larma om missförhållanden på arbetsplatsen, det är en chans att göra skillnad och rätta till fel. Visselblåsare kan välja att vara anonyma om de vill och lagen skyddar mot repressalier. En arbetsgivare får inte behandla den anställda sämre, hindra en befordran eller liknande. Lagen skyddar alla som är direkt involverade i verksamheten, till exempel konsulter, praktikanter och volontärer.
Aspias visselblåsarfunktion
Bolag kan välja att ta fram ett eget, internt verktyg eller använda sig av ett externt verktyg, såsom Aspias visselblåsarfunktion. Aspias lösning innefattar en säker och erkänd plattform för smidig rapportering samt komplett ärendehantering och administration. Med Aspias visselblåsarfunktion kan du vara säker på att ni uppfyller lagkraven samtidigt som rapportering och uppgifter behandlas på ett säkert sätt. Innan du bestämmer dig för att teckna avtal kan du enkelt testa vårt verktyg i en demoversion. Du kan också ta del av vår demovideo som visar hur smidig Aspias tjänst är att använda.
Vill du veta mer om Aspias visselblåsartjänst?
Här kan du läsa mer om vårt erbjudande.