Publish date 2022-07-27
Reading time Lästid: 4 min

Allt du behöver veta om körjournal

En körjournal är en slags dagbok där du visar hur du använder din bil, både privat och i tjänsten. Men att fylla i en körjournal varje gång jag tar ut bilen, behövs det verkligen? Svaret är ja – för om Skatteverket gör en revision är körjournalen din bästa vän. Det är den som visar hur mycket, eller lite, du ska betala i skatt. Fia Högblom, auktoriserad redovisningskonsult på Aspia reder ut vad som gäller!

Vem ska föra körjournal?

Ofta är det personer som har förmånsbil som för körjournal. Anledningen är att de måste kunna visa upp för arbetsgivaren hur mycket de har kört i tjänsten och hur mycket de har kört privat. Kör du mer än 3 000 mil per år i tjänsten får du en sänkning av ditt förmånsvärde, vilket betyder att du inte behöver betala lika mycket skatt för din förmånsbil.

Ibland står arbetsgivaren för bilens drivmedel när anställda kör i jobbet. Då måste de anställda också föra körjournal, oavsett om de har förmånsbil eller inte, för att visa vilka resor de gjort i jobbet och som de borde få ersättning för.

Vad ska ingå i en körjournal?

I körjournalen ska det gå att se:

  •     vilken bil (registreringsnummer) resan gäller
  •     vilket datum du har kört
  •     vad mätarställningen var före respektive efter resan så att körsträckan framgår tydligt
  •     i en digital körjournal ska du också uppge om resan var privat eller om den gjordes i tjänsten
  •     i en manuell körjournal loggar du endast tjänstekörningen. Kom då ihåg att skriva upp start- och slutmätarställningen vid tjänsteresan. Dessa uppgifter används för att räkna ut den privata körningen som sedan förmånsbeskattas.
  •     vid tjänsteresor ska du i båda fallen (digital och manuell körjournal) även ange vart du reste och i vilket ärende så att arbetsgivaren som ska attestera körjournalen kan kontrollera att allt verkar stämma.

Analog, digital och elektronisk körjournal

Du kan föra din körjournal på papper om du vill det, men var försiktig så att du inte tappar bort den. Ett smidigt alternativ är digital körjournal där du fyller i uppgifterna i en app så att du slipper hålla reda på lösa papper. Det finns också elektroniska körjournaler som installeras i bilen och själva mäter och fyller i alla uppgifter du behöver.

Koppla MyBusiness till din elektroniska körjournal och få alla resor inrapporterade automatiskt!

Vad händer om jag inte fyller i min körjournal?

Har du förmånsbil och Skatteverket bestämmer sig för att göra en granskning är din körjournal ditt enda bevis för hur mycket du har kört i jobbet respektive privat. Kan du inte visa de här uppgifterna riskerar du att få betala restskatt. Om din arbetsgivare står för bilens drivmedel och får en hög räkning vill den förmodligen också kunna se en redovisning av dina resor för att se vad som hör till jobbet och vad som är privat.

Elektronisk körjournal och GDPR

Den elektroniska körjournalen registrerar alla resor i realtid. De uppgifterna får dock inte användas av arbetsgivaren för att kontrollera de anställda, till exempel hur långa raster de tar. Datainspektionen kan svara på fler frågor kring vad som gäller.

Vill du få fler tips? I guiden "Guldkorn för företagaren" delar vi med oss av värdefulla råd kring bland annat avdrag, bokföring och holdingbolag.

Kontakta oss

 
Författare av detta blogginlägg:
Fia Högblom
Fia Högblom är auktoriserad lönekonsult vid Aspias kontor i Eskilstuna.