Publish date 2020-06-30
Reading time Lästid: 5 min

Korttidsarbete: har er löneavdelning hängt med i svängarna?

Har er löneavdelning svårt att hänga med i detaljerna kring korttidsarbete? Då är ni inte ensamma! Många olika bud och tvära kast kring vad som gäller har påverkat hur företagen ska hantera sina löner. Här listar vi några exempel.

Regeringens stöd kring korttidsarbete har skapat många frågeställningar till Tillväxtverket från arbetsmarknadens parter och Sveriges företagare.  Detta har resulterat i olika bud och tvära kast hur företagen ska hantera löneberäkningar för berörda anställda. Har er löneavdelning hängt med i svängarna?

 Uppdatering om korttidsarbete 2020-10-14

Var tredje månad efter att din ansökan om korttidsarbete har godkänts ska du göra en avstämning på Tillväxtverkets hemsida.

  • Sex månader efter din första stödmånad ska alltså en andra avstämning ske.
  • Den andra avstämning kan bli er slutavstämning om ni väljer att inte söka mer stöd. Slutavstämningen ska påminna mycket om de "vanliga" avstämningarna och beröra samma typer av uppgifter.
  • Det är först efter slutavstämningen som ni eventuellt kan få ett beslut om återbetalning, samt information om hur återbetalning ska göras.
  • Korttidsstödet kan bli fortsatt aktuellt under 2021, men förutsättningarna för detta är ännu inte bestämda.
Din första stödmånad Tidpunkt avstämning 2 Period som  stäms av
April 14 okt - 10 nov Juli, aug, sept
Maj 14 nov - 11 dec Aug, sept, okt
Juni   Sept, okt, nov
Juli   Okt, nov, dec

 


Frånvaro del av dag ska inte rapporteras

Den senaste ändringen (25 juni) är att Tillväxtverket tidigare meddelat att frånvaro del av dag (i timmar) ska räknas om till dagar. Nu är direktiven ändrade och frånvaro del av dag ska inte rapporteras in i avstämningen. Har ni redan skickat in avstämningen så innebär det att ni kan ha rapporterat in för mycket frånvaro som ni inte kommer få stöd för. Observera att det går bra att ändra rapporteringen fram till den deadline som gäller för ert företag.

Frånvaro del av dag ska inte rapporteras in i avstämningen.

Helger ska räknas in vid frånvaro

Vidare meddelar nu Tillväxtverket att sammanhängande frånvaro i över en vecka ska nu inkludera så kallade vilodagar (lördag, söndag – helg) i avstämningen. Det innebär att även vilodagarna kommer ses som frånvaro och inte vara underlag för stöd.

Frånvaro vid planerad arbetstid räknas som arbetstid

Frånvaro som inträffar under planerad arbetstid ska räknas som arbetstid under korttidsarbete i avstämningen. Detta var inte uttalat av Tillväxtverket från början, vilket nu kan skapa problem i att avgöra när frånvaron faktiskt har inträffat (på arbetstid eller permitterad tid).

Semester rapporteras som frånvaro

Semester skulle först räknas som närvaro och skulle därmed vara underlag för stöd, därefter ändrade Tillväxtverket detta. Semester ska nu räknas som frånvaro och inte vara underlag för korttidsstöd.

Semester räknas nu som frånvaro och är inte underlag för korttidsstöd.

Oklart vad som gäller för uppsagd personal

Företagare får fortfarande stöd för personal som blivit uppsagd och arbetsbefriad, men Tillväxtverket har ännu inte specificerat hur det ska rapporteras i avstämningen.

Vill ni ha hjälp med lönehanteringen?

Idag hanterar vi på Aspia löner för över 500 företag som infört korttidsarbete. För att säkerställa att vi alltid har den senaste informationen kring hur löner ska hanteras i samband med korttidsarbete har vi tillsatt ett specialistteam som har daglig kontakt med Tillväxtverket, systemleverantörer och branschorganisationer.

Våra lönekonsulter har erfarenhet av stora och små företag, i många olika branscher och med kollektivavtal som också kan komplicera lönehanteringen i samband med korttidsarbete. Då vi erbjuder lönehantering i både Danmark, Finland, Norge och Sverige kan vi även hjälpa bolag som har verksamhet i flera nordiska länder att hantera motsvarande stödpaket i respektive land.

Vill ni ha hjälp av våra lönespecialister?

Kontakta oss!

Författare av detta blogginlägg:
Daniel Jönsson
Daniel Jönsson arbetar som projektledare inom nordisk lön vid Aspias kontor i Växjö.