Publish date 2022-12-13
Reading time Lästid: 6 min

Se över företagets likviditet i osäkra tider

Frågor som hur långt banksaldot räcker och vad företaget kan förvänta sig för utgifter är frågor som bekymrar många företag i Sverige just nu. I tider med lågkonjunktur och hög inflation kan det därför vara bra att se över företagets likviditet. 

Vad är en likviditetsbudget?

En likviditetsbudget ger en insikt i hur mycket pengar som finns på bankkontot och hur betalningsströmmarna ser ut både till- och från företaget på kort sikt.

Likviditetsbudgeten hjälper därför företaget att hålla koll på sin likviditet på förhand eftersom den möjliggör en översyn av hur mycket likvida medel som finns tillgängligt per en viss dag, vecka eller månad för att täcka periodens utbetalningar. 

En likviditetsbudget ger en insikt i hur mycket pengar som finns på bankkontot och hur betalningsströmmarna ser ut både till- och från företaget på kort sikt.

Viktigt att upprätta en likviditetsbudget särskilt i osäkra tider

Genom att upprätta en likviditetsbudget kan företag förhindra att de blir illikvida eller till sist hamnar på obestånd, dvs inte kan betala sina skulder. En bra likviditet innebär att bolaget kan betala av sina skulder i tid och då får bolaget en god rating och renommé vilket på affärsmarknaden kan säkra nya affärer.

Även fast en resultatbudget också kan visa vinst så kan ett företag ändå få svårt att betala sina räkningar till följd av att intäkterna oftast kommer efter att kostnaderna uppstått. På så sätt kan en resultatbudget inte visa betalningsflödet på samma sätt som i en likviditetsbudget. Samtidigt kan sena kundinbetalningar göra det svårt att betala av bolagets skulder såsom bolagsskatt eller sociala avgifter när det är dags att betala. Det är viktigt att det finns tillräckligt med likvida medel för att driva verksamheten vid en given tidpunkt. Detta syns ofta på nyckeltal såsom kassalikviditeten.

En kassalikviditet under 100% visar på att inflödet är mindre än utflödet

Vad visar en likviditetsbudget?

Med hjälp av en likviditetsbudget kan företaget få koll på:

  • hur långt banksaldot räcker för att täcka kostnader som uppstår under en viss period, samt
  • vad företaget kan förvänta sig för utgifter både i nutid och framtid i jämförelse med vad som kommer in på bankkontot.

En kassalikviditet under 100% visar på att inflödet är mindre än utflödet och att ett företag stundtals eller långsiktigt kan få betalningssvårigheter. En likviditetsbudget underlättar denna analys och kan förhindra att bolaget hamnar i betalningssvårigheter.

Ladda ner vår mall: Så gör du en likviditetsbudget

Hur kan en likviditetsbudget säkra bolagets verksamhet?

När bolaget växer och blir större tär detta på likviditeten eftersom växandet binder upp mycket kapital i varulager och kundfordringar. Då kan även ett vinstdrivande företag få problem om de inte har en likviditetsbudget.

Likviditetsbudgeten är ett bra verktyg eftersom det tydligt framgår vad bolaget i början av perioden har för kassabehållning och vilka utgifter som planeras uppstå under samma period, samt vad som blir kvar på bankkontot när utgifterna är betalda.

Likviditetsbudgeten hjälper företag att ha koll på hur mycket likvida medel som finns tillgängligt för att betala av skulderna och kan vara ett bra hjälpmedel för att utvisa om risk för obestånd föreligger.

Likviditetsbudgeten hjälper företag att ha koll på hur mycket likvida medel som finns tillgängligt 

Sju aktiviteter för att förbättra bolagets likviditet

När ett bolag kortsiktigt vill förbättra sin likviditet kan bolaget:

  1. Erhålla koncernbidrag (kontantbetalda)
  2. Erhålla kapitaltillskott
  3. Nyemission till överkurs
  4. Öka långfristiga lån
  5. Minska varulager eller avyttra anläggningstillgångar
  6. Kortare betalningsvillkor för kundfordringar och längre betalningsvillkor för leverantörskrediter
  7. Sälja kundfaktur

Å andra sidan kan vissa aktiviteter försämra bolagets likviditet, bland annat lämnade koncernbidrag, aktieägartillskott och lämnade utdelningar. Även amortering av lån, ökat varulager eller förvärv av anläggningstillgångar är exempel på transaktioner som ger en försämrad likviditet. Likaså längre betalningsvillkor för kundkrediter på kundfordringar och kortare betalningsvillkor på leverantörskrediter samt betalning av löner, skatter och arbetsgivaravgifter etc.

Vad kan en försämrad likviditet få för konsekvenser?

När kunder inte betalar sina leverantörsfakturor i tid skapar detta en försämrad likviditet för motparten vilket i sin tur kan påverka bolagets förmåga att betala sina egna skulder i tid. Följdeffekten blir att bolaget drabbas av påminnelseavgifter och kostnadsräntor som kan påverka bolagets kreditrating och på sikt möjligheten att behålla samarbetspartners och även anställda. Vid betalningsanmärkningar blir det dessutom svårare att få nya lån. Betalningssvårigheter på lång sikt kan också innebära att bolaget blivit insolvent eftersom dessa svårigheter inte är tillfälliga.

Att inte betala sina skulder och skatter i tid kan vid en konkurs medföra att företrädarna för bolaget blir personligt betalningsansvariga för de obetalda skatterna och avgifterna om borgenären kan visa att gäldenären varit på obestånd enligt definitionen i 1 kap 2§ 2st KonkL.

Straffrättsliga åtgärder kan också uppstå om inte företrädarna för bolaget fullgör sina skyldigheter enligt konkurslagen och brottsbalken samt aktiebolagslagen.



Här kan du ladda ner vår mall för att upprätta din egen likviditetsbudget.

Vill du hjälp med att upprätta en likviditetsbudget så kan du kontakta mig så hör vi av oss!

Författare av detta blogginlägg:
Marcus Singh
Marcus Singh är auktoriserad redovisningskonsult på Aspias kontor i Stockholm.