För att säkerställa att du och din redovisningskonsult förstår varandra har vi sammanställt en lista med 75 ord som ofta används inom redovisning.
En förteckning över de aktier och aktieägare som finns i ett aktiebolag. Alla aktiebolag måste ha en aktiebok. Aktieboken ska vara offentlig.
Läs mer om aktiebok
Detta är kapital som aktiebolagets ägare tillskjuter när bolaget startas och för vilket de i gengäld har erhållit aktier i bolaget. Ett privat aktiebolag måste ha minst 25 000 kr i aktiekapital (gäller från och med 1 januari 2020, tidigare 50 000 kr) och ett publikt aktiebolag måste ha minst 500 000 kr i aktiekapital.
Läs mer om aktiekapital
En anläggningstillgång är en tillgång som ett företag har för avsikt att inneha under en längre tid. Med längre tid menas mer än ett år. Anläggningstillgångar delas in i tre underkategorier;
Detta är en skatt som beräknas utifrån totala löner och löneförmåner (till exempel bilförmåner) hos en arbetsgivare. Huvudregeln är att de ska deklareras månatligen till Skatteverket. De beräknas, som huvudregel, med 31,42% av de totala lönerna. Det förekommer olika procentsatser beroende på bland annat en anställdas ålder.
Läs mer om arbetsgivaravgifter
Innebörden av att skriva av en tillgång är att kostnaden för tillgången fördelas över den period som tillgången har ett ekonomiskt värde (ekonomisk livslängd). Till exempel; ett företag köper under år 1 en maskin för 100. Om de beräknas kunna använda maskinen under en 5-årsperiod blir avskrivningen 20 per år under dessa 5 år. Maskinen blir en anläggningstillgång i företaget och genom att skriva av maskinen över 5 års tid fördelas kostnaden över maskinens livslängd.
Läs mer om avskrivningar
En balansräkning visar ett företags finansiella ställning. Den visar en ögonblicksbild vid en viss given tidpunkt. Balansräkningen består av ett företags tillgångar, eget kapital och skulder.
Läs mer om balansräkning
Definieras som ett företags bruttovinst dividerat med dess nettoomsättning. Till exempel om ett företag har en bruttovinst (se ovan för definition) på 25 och en nettoomsättning på 100 blir bruttovinstmarginalen 25/100 = 25%. Eller bruttomarginal.
Ett dotterföretag är ett företag där ett moderföretag har det bestämmande inflytandet. I övrigt se moderföretag.
Läs mer om dotterföretag.
Earnings Before Interest and Tax, dvs resultat före räntor och inkomstskatt.
Läs mer om EBIT
Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization, dvs resultat före räntor, inkomstskatt samt avskrivningar.
Läs mer om EBITDA
Eget kapital definieras som ett bolags tillgångar minus ett bolags skulder. Eget kapital består bland annat av aktiekapital, kapitaltillskott och vinster eller förluster som företaget har gjort. Eventuella utdelningar från företaget minskar det egna kapitalet.
Egna kapital består av både bundet eget kapital (till exempel aktiekapital) och fritt eget kapital (till exempel årets resultat och resultat från tidigare år). Det är endast det fria egna kapitalet som kan delas ut till bolagets ägare.
Fakturametoden innebär att kundfakturor bokförs när de skapas och att leverantörsfakturor bokförs när de erhålls. Jämför kontantmetoden.
Se definition av eget kapital.
En förvaltningsberättelse ska innehålla en översikt över hur ett företags verksamhet utvecklats över tiden. Det framgår bland annat genom en flerårsjämförelse. I förvaltningsberättelsen ska det bland annat framgå vilken verksamhet bolaget bedriver, var bolaget har sitt säte och styrelsens förslag på hur vinsten eller förlusten ska disponeras. Förvaltningsberättelsen är en obligatorisk del av en årsredovisning.
Läs mer om förvaltningsberättelse
I huvudboken sorteras bokföringen per konto. Huvudboken visar alla konton och affärshändelser under en given tidsperiod. Kan även kallas presentation i systematisk ordning.
... se anläggningstillgångar.
Läs mer om immateriella tillgångar
Den ingående balansen visar det bokförda värdet av tillgångar, eget kapital och skulder vid periodens början (ofta räkenskapsårets början). Se även utgående balans.
Exempel på inventarier kan vara verktyg, möbler, bilar och datorer. Se även anläggningstillgångar (materiella).
Läs mer om avskrivning av inventarier.
BFNAR 2016:10, ofta kallat K2, är ett regelverk för upprättande av årsredovisning i mindre bolag. K2 är ett förenklingsregelverk som endast bör användas av mindre företag med enklare förhållanden. Vilka som får använda K2 framgår av regelverket.
Läs mer om K2
BFNAR 2012:1, ofta kallat K3, är huvudregelverket för upprättande av årsredovisning. Vissa bolag får välja K2 (se K2) och vissa bolag får eller tvingas använda IFRS (internationellt redovisningsregelverk).
Läs mer om K3
En kassaflödesanalys är en obligatorisk del i en årsredovisning för större bolag, samt för koncerner och visar förändringen i likvida medel under en period (oftast ett räkenskapsår).
Läs mer om kassaflödesanalys
Ett koncernbidrag innebär att en överföring görs mellan koncernbolag. Denna överföring ökar det skattemässiga resultatet i det mottagande bolaget och sänker det skattemässiga resultat i det givande bolaget. Koncernbidrag används ofta när det både finns bolag som gör skattemässig vinst och bolag som gör skattemässig förlust i samma koncern. Det finns särskilda skatteregler för när koncernbidrag kan lämnas respektive tas emot inom en koncern.
En koncernredovisning är en redovisning för ett moderföretag och dess dotterföretag upprättad som om dessa vore en enda ekonomisk enhet, det vill säga som om företagen i koncernen inte har några transaktioner mellan varandra.
Läs mer om koncernredovisning
Kontantmetoden innebär att kundfakturor och leverantörsfakturor bokförs vid in- respektive utbetalning. Jämför fakturametoden.
En skuld som förfaller till betalning inom ett år från balansdagen, till exempel leverantörsskulder.
Begreppet likviditet beskriver ett företags kortsiktiga betalningsförmåga. De tillgångar som finns tillgängliga för betalningar, vid en viss tidpunkt, kallas likvida medel.
Läs mer om likviditet
En fordran som förväntas bli inbetald senare än ett år från balansdagen.
En skuld som förfaller till betalning senare än ett år från balansdagen, till exempel den del av ett banklån som inte förfaller till betalning inom ett år.
Kallas ofta för moms. Det är en skatt som betalas vid handel med merparten av alla varor och tjänster. Se även ingående moms och utgående moms.
Vid registrering för mervärdesskatt (moms) hos Skatteverket erhålls ett momsregistreringsnummer. Det är ett unikt nummer som bygger på bolagets organisationsnummer. Momsregistreringsnumret ska till exempel anges på fakturor och kvitton.
Nettoomsättningen består av intäkter från tjänster och varor som ingår i företagets normala verksamhet. Rabatter, mervärdesskatt samt andra skatter är inte en del av nettoomsättningen. Exkluderas gör även intäkter som inte är kopplade till den normala verksamheten, till exempel medlemsavgifter och bidrag.
En av grundprinciperna inom redovisningen är att utgifter ska kostnadsföras i den period som resursen förbrukas och att inkomster ska intäktsföras i den period de intjänas. För att uppnå detta behöver det ofta göras periodiseringar, det vill säga kostnader och intäkter behöver flyttas för att hamna i rätt period.
Juridiska personer kan sätta av 25% av resultatet före skatt till en periodiseringsfond. En avsättning till periodiseringsfond sänker det skattemässiga resultatet med 25%. När periodiseringsfonden återförs kommer det istället att höja det skattemässiga resultatet. Periodiseringsfonder kan användas för att jämna ut resultat över flera år.
Läs mer om periodiseringsfonder.
I en resultaträkning framgår ett företags intäkter och kostnader samt dess resultat. Resultaträkningen visar en sammanställning över en period, oftast ett räkenskapsår.
Läs mer om resultaträkning
Ett räkenskapsår ska i normalfallet omfatta 12 månader. Det är den period för vilken ett företag ska upprätta årsbokslut eller årsredovisning. I vissa fall kan ett räkenskapsår vara förkortat eller förlängt.
Ett företags rörelseresultat är dess resultat före finansiella poster och skatter.
Läs mer om rörelseresultat
Soliditeten anger hur stor del av ett företags tillgångar som är finansierat med eget kapital. Soliditeten brukar beskrivas som en företags betalningsförmåga på lång sikt.
Läs mer om soliditet
Det innebär att ett företag som utför uppdrag till fast pris kan intäktsföra fastprisprojekten i takt med att de genomförs. Om företaget har förbrukat 50% av de totalt beräknade kostnaderna i ett projekt redovisar företaget även 50% av intäkterna.
Detta är en vanligt förekommande benämning på de regler i inkomstskattelagen (IL) som styr hur ersättning till ägare av fåmansföretag beskattas. Namnet 3:12 kommer från en paragraf i tidigare lagtext.
Läs mer om 3:12
Detta är en interimsskuld och avser kostnader som ett företag förbrukat men ännu inte betalt eller erhållit faktura för, till exempel elförbrukning där faktura erhålls först nästkommande räkenskapsår. Kostnaden kan då behöva periodiseras.
Den utgående balansen visar det bokförda värdet av tillgångar, eget kapital och skulder vid periodens slut (ofta räkenskapsårets slut). Se även ingående balans.
Är moms som uppstår vid försäljning från ett företag. Denna moms ska i normalfallet betalas till Skatteverket. Se även omvänd skattskyldighet.
En verifikation är ett underlag till en post i bokföringen. Varje affärshändelse ska dokumenteras genom en verifikation, det vill säga underlag som beskriver vad affärshändelsen avser och när den ägt rum.
Det är en lista där företagets bokföring presenteras i registreringsordning. Kan även kallas grundbok.
Ett företag kan ha en eller flera verkliga huvudmän. En verklig huvudman är, i normalfallet, den eller de fysiska personer som ytterst kontrollerar eller äger ett företag (eller en förening).
Läs mer om verklig huvudman
En årsredovisning är en årlig sammanställning av ett företags räkenskaper och dess förvaltning. En årsredovisning ska innehålla:
Läs mer om årsredovisning
Årsredovisningslag (1995:1554), även kallad ÅRL, reglerar upprättande och offentliggivande av såväl årsredovisning som koncernredovisning. Kompletterande regler för upprättandet finns i till exempel K2 och K3, men även på ett flertal andra ställen.
Rekommenderat
15 frågor och svar om årsredovisning Allt du behöver veta om soliditet Redovisning – vad är det och hur väljer man byrå?Ring eller mejla oss för alla frågor och funderingar om ditt företagande.
foretagarcenter@aspia.se 010-210 33 10Tveka inte att lämna dina kontaktuppgifter – vi hör av oss så snart vi kan.